GlavnatraziMapa sajta
 
 

Farbe za kosu

farbe

FARBE ZA KOSU "TAJNA LJEPOE"

Farbanje kose – jedan od najomiljeneijih ženskih zabava, a pri javljanju sjedih i jedan od neobhodnih procedura.
Nažalost, često korišćenje sintetičkih farbi za kosu povređuje strukturu dlake: farbanje i primjenjivanje hidrogena daju svoje loše dejstvo: - kosa postaje suva i beživotna. Osim toga, u procesu farbanja, kosa narušava svoj sopstveni pigment – melanin, i povratak prirodne boje kose nije moguć.
Zato mnogi počinju da farbaju kosu prirodnim biljnim farbama, koje se uspješno primjenjuju već hiljadu godina. Korisna svojstva hna (Lawsonia inermis L.) i basme nisu jedino što je potrebno da bi se kosa ofarbala.Već je potrebno i 5 do 6 sati da bi se kosa ofarbala i to pri visokim temperaturama, oko 100 C.
Kompozicija za farbanje kose, koju su napravili autori suve kozmetike, skraćuje vrijeme farbanja kose, ovladava povišenom intezivnošću boje, i pri tome čuva sva korisna svojstva prirodnih farbi.
U sastav litofitofarbi uključen je i ’’Ceoluks’’ 1 – katalizator, koji se sastoji od mikropora vulkanskog kamena , zasićenim jonima bakra.
U sastav litofitofarbi ulaze prirodne boje koje se tradicionalno koriste za njegu kose. To su boje kamilice, kafe, kakaa, basme, hna.
Pigmenti tih biljaka se vežu na površini čestica ’’Ceoluksa’’ i prelaze u aktivno stanje pri niskim temperaturama (40 – 50 stepeni C). Zato je farbanje brzo, bojitelji ulaze u srednji sloj dlake, njihova veza sa keratinom se suštinski uveličava. Prije farbanja je potrebno oprati kosu litofitošamponom, osušiti je, a kiselom vodom limuna politi tek poslije farbanja. Litofitofarbe imaju sposobnost da dobro toniziraju sijede, farbaju čak i debele jače dlake.
Pri regularnoj primjeni litofitofarbi se sprečava proces daljeg sjedenja  kose. Bakar, koji ulazi u sastav farbe aktivira ferment tirozinazu u korijenu kose. Taj ferment zanemaruje sintezu melanina, jer sa nedostatkom tog fermenta često kosa rano osjedi.
Litofitofarbe sadrže  vitamine C, B1, B2, B6, B9, P, PP; mikroelemente Na, K, Ca, Mg, Fe, Cu, Zi, Si, Mn.
 

farba jedanFormula 1, boja crveno-riđa
Ceoluks, hna

 

 

 

farba dvaFormula 2, boja bronze
Ceoluks, hna, basma

 

 

 

farba triFormula 3, boja kestena
Ceoluks, hna, basma

 

 

 

farba cetiriFormula 4, crna boja
Ceoluks, hna, basma

 

 

 

farba petFormula 5, boja crvenog drveta
Ceoluks, kakao, hna

 

 

 

farba sestFormula 6, boja riđa-svjetlo smeđa
Ceoluks, kafa, hna

 

 

 

farba sedamFormula 7, boja jako-zlatna
Ceoluks, cvijet kamilice, hna

 

 

 

SPOSOBNOST PRIMJENE

Litofitofarbu ’’ Tajna Ljepote’’ razmutiti vrućom vodom ne više od 80 stepeni i detaljno promješati do izgleda guste pavlake. Prije farbanja kose neobhodno je oprati, poželjno je suvim litofitošamponom ’’Tajna Ljepote’’, osušiti peškirom i detaljno raščešljati. Farbanje kose korak po korak, brzim pokretima, da se kašica ne bi ustajala. Veoma je udobno nanositi litofitofarbu prosto rukom s rukavicom utrljati u kožu glave i iščešljavati iz nje kosu. Farba se prvo nanosi na korijen kose u tankim slojevima, a zatim na svu kosu. Poslije nanošenja litofitofarbe obaviti glavu kapom za farbanje ili kesom, zaviti peškirom i čekati koliko je potrebno. Poslije toga kosu dobro isprati toplom vodom bez primjena sredstava za pranje, i završiti prelivanjem limunovog kiselog soka ili litofitolosionom N6 ’’ Tajna Ljepote’’. Farbanje kose se preporučije ne rijeđe od jedan put u mjesec dana. Za farbanje sijedih se preporučuje ponavljati proceduru jedan put u sedmici prvih mjesec dana, a potom jedan put u mjesec.

Nekoliko korisnih savjeta 
1. Farbanje kose neće jako izmjeniti boju kose. Malo kome kosa postane tamnija od prirodne boje. Vrijeme farbanja varira, to jest zavisi od prirodnog stanja dlake i individualnih osobenosti. Zato se svakih 30 minuta boja mora kontrolisati. Da bi ste vidjeli koliko vam je vremena potrebno i za kakvu boju, možete na početku ofarbati malu količinu pramenova.
2. U zavisnosti od dužine i gustine kose, za farbanjje je potrbno od 25 do 100 grama litofitofarbe.
3. Vrijeme držanja zavisi od željene boje, a takođe i od strukture kose i njene pređašnje boje. Tako da ako je kosa svjetlija, farbu je potrebno držati od 5 do 10 minuta, tamnija – 30 do 40 minuta, crna – od 1 do 1,5 sata. Litofitofarba je stoprocentno prirodan proizvod, zato vrijeme držanja može da bude i od 4 do 7 sati do dobijanja željene boje.
4. Litofitofarba se razmuti vodom tačno  prije primjene.
5. Ako je poslije farbanja boja kose dobila intezivniju, jaču boju, koliko je potrebno, kosu oprati suvim litofitošamponom, razmutiti ga u velikoj količini vode: jedna supena kašika na 0,3 litra vode.
6. Da bi se farba bolje primila na kosu, možemo se koristiti i drugim načinima primjene. Jedan dio farbe razmutiti tolikom količinom proključale vode do izgleda paste. Umjesto vrele vode možemo koristiti i neki jači čaj ili kafu takođe iste temperature. Toj smjesi dodati žumance i jednu supenu kašiku ricinusovog ulja. Detaljno promiješati i grijati na vodenoj pari 10-30 minuta, ohladiti, a zatim opet ugrijati do ključanja. Skinuti s vatre i nanijeti tako toplu smjesu na kosu. Pastu ostaviti na kosi od 30 minuta do 3 sata, umotati glavu u celofansku kapu ili kesu, ugrijati peškirom a potom isprati.
7. Opomena, poslije farbe ne treba kosu prati dva dana.
8. Indijska sposobnost pravljenja biljne farbe za korišćenje: Za razblaživanje farbe se koristi ili jaki čaj ili kafa, crveno vino ili voda od oraha. U sastav smjese se doda malo šećera, limunovog soka, i ulja eukaliptusa. U Indiji se ovaj recept prenosi s koljena na koljeno, dakle ova varijanta je jedna od tradicionalnih:
• Pravi se veoma jak čaj (što je jači to će boja biti tamnija);
• Pola čaše čaja se pomiješa sa sokom od polovine limuna i dvije supene kašike šaćera, doda se 8 kapi eukaliptusovog ulja;
• Dobijeni rastvor pomiješati sa litofitofarbom do izgleda paste;
• Sastav stoji 15 minuta;
Poslije toga se smjesa nanosi na kožu glave i na kosu (objašnjeno u ’’Sposobnost primjene’’)
9. Intezivna boja se može dobiti i na sledeći način: ugrijati čašu kefira i sipati dio farbe u udobnu posudu za miješanje, dodati 10 grama litofitomaske №7 ’’ Tajna Ljepote’’, pomiješati i razmutiti ugrijanim kefirom do izgleda pavlake. Farba se može razmutiti i hladnim kefirom a zatim podgrijati gotovu smjesu na radijatoru od 45- 90 minuta. Dalje primjenjivati kako je gore opisano. Litofitomasaka №7 je korisna za odklanjanje crveno-riđeg odsaja.
*Visoka efektivnost ’’Celuksa’’ za liječenje kože i kose je njegova sposobnost da izbirljivo veže na svojoj površini biohemijski aktivne katjone- alkaloide biljaka, koje se tradicionalno koriste u narodnoj medicini. Na njih se odnose kopriva, kamilica, žalfija, i t.d. a tokođe i prirodni bojitelji, hna, basma, kakao, kafa. Obično u proizvodima njihovi ekstrakti, krupni alkaloidi, koji predstavljaju polimenre molekule aktivnih sastojaka, prelaze u neaktivne, u obrnuto stanje. Pri tom suštinski djelovi njihovih aktivnih centara ne dolaze u dodir s objektom (kožom i kosom). Da bi se ti molekuli izokrenuli neobhodne su visoke temperature (više od 100 C), specijalni kondicioneri koji igraju ulogu katalizatora ubrzavajućih i pojačavajućih biohemijskih dejstava.
’’Ceoluks’’ ima svojstvo aktivnih alkaloida koji su raspoređeni na orjentisani sloj površine količine jona. Pod uticajem potencijalnog  površinskog kondicionera – ’’Celuks’’- molekuli aktivnih svojstava prelaze iz zatvorenog stanja u obrnuto, orjentisano i poduprujuće stanje. Pri tom se dostiže maksimalni stepen hemijske aktivvnosti orjentisanih molekula, a njihovo poželjno desjtvo na kožu i kosu je suštinski jača.